Een salaris tegenbod – accepteer je dat?

De arbeidsmarkt in de accountancybranche staat onder druk. Je merkt het aan het aantal vacatures, het aantal uitnodigingen voor een gesprek wat je ontvangt, maar ook aan de manieren waarop kandidaten binnen gehaald worden of behouden blijven. Een tekenbonus komt soms voor, maar ook een salaris tegenbod van de werkgever zie ik wel eens gebeuren.

Een salaris tegenbod – accepteer je dat?

Ik kan me voorstellen dat het allereerst vleiend is om een tegenbod te ontvangen op het moment dat je je baan opzegt. Maar is dat eigenlijk wel zo? En zou het je aan het twijfelen brengen of juist niet wanneer je meer salaris krijgt?

Redenen voor een overstap

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het altijd goed om je af te vragen waarom je op zoek gaat. Is dat bijvoorbeeld een volgende stap in je functie, een baan dichter bij huis, een salarisverhoging of vind je de sfeer in je team / op kantoor niet prettig? Wanneer je weet waar je naar op zoek bent, raad ik je aan om eerst te kijken of je in gesprek met je werkgever een oplossing kunt vinden, voordat je start met solliciteren.

Heb je het bijvoorbeeld ontzettend goed naar je zin, maar is de reisafstand veel te ver? Kijk dan of zij ook een vestiging dichter bij huis hebben en bespreek of daar mogelijkheden zijn. Of kijk of je enkele dagen of dagdelen vanuit huis kunt werken. Zoek je juist een volgende stap? Bespreek dan of je leidinggevende je meer uitdagende werkzaamheden kan bieden.

Zo kun je voor meerdere redenen van vertrek kijken of je ze om kunt zetten in mogelijkheden bij je huidige werkgever. Als dat het geval is, is er namelijk geen reden om over te stappen.

En wat doe je met een salarisverhoging ?

Datzelfde geldt voor een salarisverhoging. Heb je hierover al gesprekken gehad, maar is het volgens je leidinggevende niet mogelijk om een salarisverhoging door te voeren? Vraag je dan af wat de reden is van een tegenbod. Is dat omdat je leidinggevende je ineens wel op waarde schat? Omdat hij je toch meer waardeert? Waarschijnlijk niet. Hij wil hiermee een acuut probleem voorkomen, wanneer je je baan opzegt. Daarnaast is een salarisverhoging vaak niet de hoofdreden voor een overstap - tenminste dat is mijn ervaring - maar zijn er nog andere redenen. Worden deze opgelost met een salarisverhoging?

Hoe verleidelijk een tegenbod soms kan zijn, het is waarschijnlijk het beste om er niet op in te gaan. Maar zorg wel dat je, voordat je gesprekken bij andere kantoren gaat voeren, de mogelijkheden bij je huidige werkgever goed onderzocht hebt. Schat goed in wat je wel en niet bespreekbaar kunt maken, geef duidelijk aan waar je naar op zoek bent en kijk samen naar een oplossing.

Mocht je tot de conclusie komen dat de reden van je vertrek blijft gelden, onafhankelijk van de uitkomst van een gesprek met je werkgever, dan pas adviseer ik je om de mogelijkheden te gaan bekijken. En ontvang je bij opzegging dan een tegenbod, dan ben je voorbereid en kun je zeggen: "Nee, bedankt."

Geplaatst op: 05-02-18

Deel dit bericht:

De eerste stap naar je nieuwe carriere