Toekomst intermediair

Bestaat mijn vak over 10 jaar nog? Een vraag die professionals in veel verschillende branches zich wellicht stellen, onder andere ook accountants.

Toekomst intermediair

Werkzaamheden veranderen

Door nieuwe technieken en technologieën verandert de wereld en het tempo waarin dat gebeurt wordt steeds hoger. Processen worden geautomatiseerd en dat betekent dat functies die nu bestaan, over een aantal jaren andere werkzaamheden zullen bevatten. De functie van accountant verdwijnt niet, zoals wel eens wordt beweerd, maar wordt tegenwoordig heel anders ingevuld dan vroeger. Mijn werkzaamheden als recruiter/consultant voor accountants- en belastingadvieskantoren zijn ook anders dan 10 jaar geleden en ik ben ervan overtuigd dat mijn vak er over 10 jaar ook weer heel anders uitziet. 

Toegevoegde waarde

Ik denk voortdurend na over mijn toegevoegde waarde voor klanten en kandidaten en hoe ik deze zo groot mogelijk kan maken. Want zonder toegevoegde waarde, verlies je je bestaansrecht. Je kunt het dan wellicht een tijdje vol houden, maar nooit heel erg lang. Ik denk dat je altijd bezig moet zijn met verbeteringen en daarom ben ik de laatste jaren gaan kijken hoe ik kandidaten nog beter kan ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe baan bij een passende werkgever of kantoren nog beter kan ondersteunen bij hun zoektocht naar nieuwe, passende collega’s.

Kwaliteit laat vaak te wensen over

Je ziet tegenwoordig steeds meer bureaus die zich richten op de accountancybranche, waarbij de kwaliteit van dienstverlening in mijn ogen regelmatig wat te wensen over laat. Het behouden van je bestaansrecht gaat voor mij niet om het vergroten van je productie of de snelheid waarmee je schakelt, maar juist om je te onderscheiden in de markt door het aanbieden van nieuwe en/of verbeterde diensten. Continu in gesprek zijn met je klanten en accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs over behoeften en kijken welke ontwikkelingen er zijn in deze arbeidsmarkt. 

Het kan beter

Ik ben in 2007 met het vak van recruitment in aanraking gekomen en dat bleek erg goed bij me te passen. Het in kaart brengen van wensen van kantoren en kandidaten en er vervolgens door middel van advisering uiteindelijk voor zorgen dat beide partijen vinden wat ze zoeken, waarmee je een mooie nieuwe samenwerking tot stand brengt, geeft mij nog steeds veel voldoening. Maar het maakt het tegelijkertijd kwetsbaar. En ik vraag me steeds vaker af: “Is de huidige manier van werken de ideale situatie voor mijn opdrachtgevers en de kandidaten of kan het anders en beter?"

Ik denk dat het beter kan en daarvoor ben ik een nieuwe dienst aan het ontwikkelen. 

Wordt vervolgd! 

 

Geplaatst op: 09-11-21

Deel dit bericht:

Vind je nieuwe opdracht