Wat kun je doen om je overstap in de accountancy succesvol te laten zijn?

Onlangs werden mijn ervaringen over de arbeidsmarkt van afgelopen jaar bevraagd door een redacteur van een vakblad in accountancy. Hij had een artikel geschreven om de keerzijde te laten zien van een arbeidsmarkt die overwegend goud in de mond lijkt te hebben. Het ging namelijk over mensen die verkeerde keuzes hebben gemaakt en dus opnieuw op zoek moesten naar een andere werkgever.

Wat kun je doen om je overstap in de accountancy succesvol te laten zijn?

Ikzelf vond het stuk vrij negatief en in mijn beleving was het geen juiste weergave van de werkelijkheid. Ik ging nadenken wat maakt dat ik de arbeidsmarkt veel positiever zie dan het beeld wat hij schetste en ik denk dat alles valt of staat met hoe je als professional je overstap voorbereid.

Wel of geen overstap?

Een overstap maken naar een nieuwe baan is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bijvoorbeeld wanneer je 20 jaar ergens werkzaam bent en nog niet eerder een overstap hebt gemaakt. Of wanneer je - verstandelijk gezien - de keuze maakt om over te stappen, maar je gevoelsmatig eigenlijk nog helemaal niet weg wilt gaan. Of wanneer je in het enthousiasme van een bekende wordt meegenomen en ook nog eens een aanbod krijgt wat je niet kunt weigeren, terwijl je eigenlijk nog niet klaar bent om te gaan.

Hoe verklein je dan de kans dat je een verkeerde keuze maakt en wat kun je juist doen om ervoor te zorgen dat de kans van slagen zo groot mogelijk is?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Allereerst moet je voor jezelf duidelijk hebben welke zaken je absoluut terug wilt zien in je functie en werkomgeving en welke zaken je graag anders ziet in een nieuwe baan. Zodra je dat helder hebt, kun je gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden. Dat kun je doen via internet, je netwerk of een recruiter. Alle drie de manieren zijn uiteraard prima, een groot verschil is dat iemand uit je netwerk of een goede recruiter je extra informatie kan verschaffen voordat je besluit om een gesprek aan te gaan.

Nadat je kenbaar hebt gemaakt dat je open staat voor een gesprek, start de voorbereiding. Ga hier heel zorgvuldig mee om en stel vragen over de situatie nu maar ook over de ontwikkelingen de komende jaren. Waar wil het kantoor naar toe? Gaan functies daardoor veranderen? Worden teams groter en gaan ze zich specialiseren op klantsegmenten? Welke bijdrage wordt van jou verlangd in de ontwikkeling richting de toekomst? Wat gaat er op dit moment nog niet goed binnen het kantoor? Hoe gaat een kantoor om met thuiswerken, nu ten tijde van corona maar ook in de toekomst? Enz. enz.

En dan het gesprek zelf

Zoek je gesprekspartners online op, zodat je weet welke functies ze hebben en welke vragen je kunt stellen. Kijk daarnaast of het mogelijk is om een directe collega in een vergelijkbare functie te spreken, zodat je een goed beeld kunt krijgen van de werkzaamheden.

Veel gesprekken worden op dit moment online gevoerd, maar bespreek of het mogelijk is om in ieder geval 1 gesprek op gepaste afstand op locatie te voeren, zodat je een beeld hebt bij het kantoor en je eventuele werkplek.

Zorg dat er tussen de gesprekken voldoende ruimte zit om het gesprek te laten bezinken en je voor te bereiden met vervolgvragen. Naar mijn mening is een vervolggesprek na 1 of 2 dagen erg snel. Denk na over wie je graag zou willen spreken binnen het kantoor. Is dat nog een keer de manager, de vennoot, medewerkers uit het team dat jij gaat aansturen of juist een directe collega met eenzelfde functie? En kijk of het mogelijk is om een rondleiding te krijgen na je tweede gesprek, wanneer je daar benieuwd naar bent. Meestal toont men graag (een gedeelte van) het kantoor.

Tenslotte is er nog het arbeidsvoorwaardelijk gesprek. Zorg voor een goede voorbereiding en een onderbouwing van de elementen die je terug wilt zien. Dit kunnen je huidige arbeidsvoorwaarden betreffen, maar je kunt bereid zijn tot een concessie of juist een volgende stap willen zetten. Dit is heel persoonlijk en hangt af van het belang dat je hieraan hecht.

En als je dan alles besproken hebt

Zorg dat je kunt sparren met personen die jou goed kennen, voordat je je keuze maakt. Zij kennen je ook privé, weten wat voor jou belangrijk is en kunnen je een spiegel voorhouden. Daarnaast heb je wellicht nog mensen in je netwerk die bij het kantoor werken of gewerkt hebben en die je “inside information” kunnen geven.

Uiteindelijk heb je dan heel goed overzicht van alle zaken die voor jou van belang zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. En 100% garantie heb je nooit, maar de kans van slagen zo groot mogelijk maken, dat heb je volledig zelf in de hand.

Geplaatst op: 09-02-21

Deel dit bericht:

Vind je nieuwe opdracht