Moet je eerlijk zijn over andere sollicitatiegesprekken?

Ik krijg regelmatig de vraag: moet ik in het sollicitatiegesprek aangeven dat ik nog meer sollicitatieprocedures heb lopen?

Moet je eerlijk zijn over andere sollicitatiegesprekken?

Ik spreek dagelijks professionals die op zoek zijn naar een andere baan. Zij beschrijven een ideaalbeeld van de positie die zij voor ogen hebben, waarna ik vervolgens mogelijkheden selecteer die hierop lijken. En soms komt er dan een hele specifieke functie bij een kantoor naar voren, maar het kan ook zijn dat er een meer algemene functie als (assistent) accountant of belastingadviseur geschetst wordt, die bij meerdere kantoren ingevuld kan worden.

Sollicitatiegesprekken ter vergelijk

Op basis van je ervaring, klantenportefeuille, teamsamenstelling en bedrijfscultuur geef ik vervolgens aan welke kantoren hier naar mijn idee het beste op aan zouden kunnen sluiten. Het komt dan regelmatig voor dat een professional kiest voor een tweede of eventueel ook derde optie om een goede vergelijking te kunnen maken. Ik merk ook dat het kandidaten helpt om vergelijkende gesprekken te voeren, omdat je dan nog scherper en nog meer op detailniveau de verschillen kunt beoordelen.

Omdat het momenteel een kandidatenmarkt is, is je potentiële werkgever na afloop van het eerste gesprek vaak benieuwd naar hoe jij het gesprek ervaren hebt en hoe je tegen een vervolggesprek aankijkt, zodat zij hun kansen in kunnen schatten. Zij stellen daarom vaak de vraag of je met nog meer partijen in gesprek bent. En wat zeg je dan?

Eerlijkheid duurt het langst

Ik raad altijd aan om daar eerlijk en transparant over te zijn. Bespreek met hen waarom jij kiest voor een 2e of 3e kantoor om het gesprek mee aan te gaan, zodat zij je redenen begrijpen. Laat wel direct weten dat je het gesprek als heel positief hebt ervaren wanneer dat ook daadwerkelijk zo is en geef vervolgens aan wanneer je verwacht een terugkoppeling te kunnen geven. Het is belangrijk dat verwachtingen helder gecommuniceerd worden om het proces goed te kunnen laten verlopen.

Maak een weloverwogen keuze

Het voeren van meerdere gesprekken zorgt ervoor dat je een betere, meer weloverwogen, keuze kunt maken. En dat betekent dat het succes voor de lange termijn vergroot wordt. Dit is uiteraard in jouw belang én in het belang van de opdrachtgever.

Voor sommigen lijkt dit vanzelfsprekend. Anderen vinden dit lastig en daarom bied ik tijdens het sollicitatieproces continu begeleiding aan waar nodig. Daarnaast kan Vinken Recruitment zorgen voor vergelijkbare opties op jouw niveau, zodat jij kunt kiezen voor het kantoor en de functie die het beste bij je passen.

Geplaatst op: 27-05-19

Deel dit bericht:

De eerste stap naar je nieuwe carriere