Bij twijfel, niet doen?

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe. En de verwachting is dat dit de komende tijd niet zal veranderen. En dat merk ik bij de kantoren, maar ook bij de professionals die ik dagelijks spreek. De druk wordt bij sommigen behoorlijk opgevoerd en mijn ervaring is dat met name bij de grootste kantoren de balans met het privéleven niet altijd goed is en dat het werk lang niet altijd gedaan kan worden in de beschikbare tijd.

Bij twijfel, niet doen?

De uitdaging die ik heb, is om opdrachtgevers zo goed mogelijk te leren kennen, zodat ik een inschatting kan maken welke persoon goed zou kunnen passen bij een bepaald kantoor. Natuurlijk zijn er voorwaarden met betrekking tot opleiding en werkervaring, maar even belangrijk en misschien nog wel belangrijker is of de persoon past bij de organisatie. Maar hoe onderzoek je dat? Dat kun je met een assessment doen en sommige kantoren maken hier dan ook gebruik van. Zelf doe ik dat (nog) niet, omdat het een extra drempel op kan werpen om als intermediair met professionals in gesprek te raken. Maar tijdens het gesprek wat ik met kandidaten heb waarin keuzes, wensen en ambities besproken worden, kan ik op basis daarvan beoordelen of een kantoor (onder andere m.b.t. klanten, strategie, organisatiestructuur, bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden) zou kunnen passen.

En dan komt het weleens voor dat je als sollicitant of als werkgever na een gesprek twijfelt. Kan ik hier dan wél mijn ambitie waarmaken? Is dit dan dé persoon die mijn team weer goed op de rit krijgt?

Wat ik in deze markt af en toe zie is dat men soms, bij een (te) hoge druk op de afdeling, met elkaar in zee wil gaan terwijl er twijfel bestaat over of het wel of niet succesvol gaat zijn. Wanneer deze twijfel aanwezig zou blijven, zou je eigenlijk al verkeerd starten met elkaar. Je enthousiasme is wellicht wat minder groot en je stelt je wat terughoudender op. Je bent namelijk benieuwd of het wel gaat brengen wat je gehoopt had. Het gevolg is dat daardoor zaken op gaan vallen die niet opgevallen zouden zijn, wanneer je tijdens gesprekken overtuigd was geraakt door je gesprekspartner.

Maar wanneer deze twijfel aanwezig is, wil het niet zeggen dat de samenwerking niet succesvol kan gaan zijn. Wat in mijn ogen wel van belang is, is dat je het gesprek nogmaals met elkaar aangaat en heel kritisch kijkt naar het verhaal. Daarbij kan ik je ondersteunen in het stellen van de juiste vragen. Wellicht wordt je twijfel hierdoor weggenomen en wordt de samenwerking succesvol. Blijft de twijfel echter wel aanwezig, dan adviseer ik om de samenwerking niet aan te gaan. De kans dat de samenwerking dan niet slaagt wordt groter en daar is geen van beide partijen bij gebaat. Uiteindelijk is het doel voor jou als kandidaat om je ontwikkeling op de best mogelijke manier vorm te kunnen geven en als werkgever zijnde om een geschikte werknemer te vinden die past bij het kantoor en de klanten. En dat alles met het oog op de lange termijn.

Geplaatst op: 29-10-18

Deel dit bericht:

De eerste stap naar je nieuwe carriere