Waar kijkt een recruiter naar wanneer je solliciteert op een vacature?

Je opleidingen en het aantal jaren ervaring

Het is voor velen een open deur, maar een bepaald opleidings- en ervaringsniveau is voor de vacatures bij accountants- en belastingadvieskantoren vereist. Dat wil echter niet zeggen dat er altijd aan de gestelde eisen van een vacature voldaan hoeft te worden. Vaak zijn dit de wensen van de opdrachtgever, het ideaalplaatje, maar is er op basis van de gesprekken die ik met hen voer ruimte om daarvan af te wijken. Een bepaalde theoretische basis is uiteraard altijd noodzakelijk.

Waar kijkt een recruiter naar wanneer je solliciteert op een vacature?

Bij welke werkgevers en in welke functies heb je ervaring opgedaan?

Ik kijk altijd naar de bedrijven waar iemand voor gewerkt heeft en de functies die hij of zij bekleed heeft. Je kunt als recruiter namelijk al een aantal zaken afleiden uit het type kantoren waar iemand werkzaam is geweest, aan de duur van zijn dienstverbanden en wel of niet gemaakte promoties bij een werkgever. Als recruiter ben je uiteraard voorzichtig met het trekken van conclusies, maar denk je wel na over de te stellen vragen om de juiste informatie te verkrijgen.

Wat laat je zien op je cv?

Probeer je te verplaatsen in je werkgever en denk er goed over na wat je je potentiële werkgever wilt laten zien. Wanneer je in het verleden (bij)banen hebt gehad die niet direct van toegevoegde waarde zijn voor je nieuwe rol, benoem deze dan zo kort mogelijk of benoem bijbanen helemaal niet. Zoom juist in op de relevante werkervaring en toon daar de overeenkomsten met je mogelijke nieuwe rol.

Naast inhoudelijke informatie over je werkzaamheden, is het van belang dat de lay-out van je cv verzorgd is. Denk aan een foto van jezelf, een overzichtelijke inhoud waarbij je de meest recente opleiding en ervaring bovenaan zet en de minst recente opleiding en ervaring onderaan. Wanneer alle informatie op 1 pagina past, is dat perfect maar zorg er in ieder geval voor dat je cv niet langer dan 2 pagina’s wordt.

Je spelling

Het lijkt vanzelfsprekend, maar geloof het of niet, het komt met enige regelmaat voor dat cv’s meerdere spelfouten bevatten. Met de automatische spellingscheck in Word zou dat nauwelijks mogelijk moeten zijn. Gebruik deze daarom altijd of laat iemand anders je cv nalezen. Je maakt met je cv al een eerste indruk en wanneer deze vol staat met fouten….

Hoe vaak ben je van baan gewisseld?

Een recruiter kijkt ook naar het aantal wisselingen in je carrière. Heb je in korte tijd veel verschillende werkgevers gehad of heb je juist 20 jaar bij 1 werkgever gewerkt? Beiden hebben voor- en nadelen en ik vind het belangrijk om te zien wat de reden van je keuzes daarin is geweest.

Je motivatiebrief

Tegelijkertijd met je cv kun je ook een motivatiebrief sturen. Door deze brief inhoudelijk goed op te stellen en aan te laten sluiten op de inhoud van de vacature, vergroot je je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Maak er geen algemeen verhaal van, maar zorg ervoor dat het een beeld geeft van je persoonlijkheid. En maak tenslotte je toelichting (of brief) niet te lang, maar zorg er wel voor dat de recruiter zoveel mogelijk aanknopingspunten ziet om je uit te nodigen.

En hoe gedraag je je op social media?

Veel recruiters (60 – 70%) bekijken ook de social media accounts van sollicitanten om een breder beeld te verkrijgen van de potentiële nieuwe medewerker. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je in een sollicitatieproces zit.

Meer info?

Mocht je willen solliciteren op een vacature in de accountancybranche en wil je graag advies bij het opstellen van jouw cv en brief? Dan kun je altijd even contact met me opnemen via moniek@vinkenrecruitment.nl of 040 - 845 66 58.

Ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek, kun je mijn blogpost met sollicitatietips lezen. 

 

Geplaatst op: 14-05-18

Deel dit bericht:

Vind je nieuwe opdracht