Een recruiter als loopbaancoach, is dat mogelijk?

Vaak bestaat nog het beeld dat recruitmentbureaus alleen maar geld aan je willen verdienen en niet echt bezig zijn met de wensen en ambities van de kandidaat op lange termijn. Ze denken vaak alleen aan hun eigen belangen en dat is vooral het verdienen van een persoonlijke bonus. Maar klopt dit beeld (nog) wel? Of zijn er ook recruiters die verder kijken dan dat? Die bijvoorbeeld ook kunnen fungeren als loopbaancoach.

 

Een recruiter als loopbaancoach, is dat mogelijk?

Een baan of een loopbaan?

De banen liggen momenteel voor het oprapen, maar stel jezelf ook eens kritisch de vraag: maak ik met deze nieuwe baan ook de juiste keuze voor mijn loopbaan en carrière op langere termijn? Oftewel: zoek je ‘gewoon’ een baan of een loopbaan?

Niemand heeft er wat aan als je als kandidaat na 1 à 2 jaar de organisatie weer verlaat omdat het toch niet helemaal bij je past. Het bedrijf is veel geld en energie kwijt aan het inwerken en de kandidaat moet weer de hele sollicitatiemolen in. Hier ligt een mooie rol als loopbaancoach voor de recruiter.

In het begin van mijn carrière als recruiter was ik ook bezig met het halen van mijn targets waardoor mijn keuzes beïnvloed werden. Ik kwam er wel achter dat je met het maken van de juiste keuzes iemands leven positief kan beïnvloeden en daar kreeg ik een ontzettend goed gevoel van. Ook tijdens mijn interim-periode kreeg ik vaak verschillende vragen vanuit medewerkers over hun loopbaan. Daar wilde ik graag nog meer de focus op leggen en daarom probeer ik nu tijdens de gesprekken met kandidaten naar boven te krijgen wat hun doelen op lange termijn zijn, wat hun drijfveren zijn en welke motivatie daar achter schuil gaat. Op basis van al deze informatie en inzichten geef ik een passend advies waar de kandidaat mee vooruit kan.

Sparringpartner

Hoe fijn zou het zijn als een recruiter ook als loopbaancoach functioneert. Iemand waarmee je kan sparren over jouw doelen op de lange termijn en waarmee je kunt uitzoeken wat voor soort organisatie het beste bij jou past. Bij Vinken Recruitment zien we het absoluut niet als verspilde moeite om gesprekken te voeren met kandidaten waarvoor we op dit moment nog geen mogelijkheden hebben. De toegevoegde waarde van dat gesprek is om vooral als sparringpartner op te treden zodat jij als kandidaat geholpen bent met het maken van de juiste keuzes.

Binnen Vinken Recruitment hebben wij ruime ervaring in het recruitmentvak en wij zijn van mening dat een persoonlijke en transparante aanpak het beste werkt. Wij vinden het ontzettend belangrijk om te weten wie de persoon achter het cv is en wat diegene motiveert om er zo voor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

Doe zelf ook onderzoek

Daarnaast denk ik dat het belangrijk is voor jou als kandidaat om uit te zoeken met welk bureau je wel en niet wil samenwerken. Wie is de recruiter en hoeveel ervaring heeft deze persoon? Hoe ziet het proces eruit en welk gevoel hou je over na het intakegesprek? Het is ook verstandig om eens te googelen hoe het recruitmentbureau waar je contact mee hebt, in de markt staat. Zo vergroot je de kans dat je straks met een specialist aan tafel zit en niet met een “cv-schuiver”.

Heb je interesse in een persoonlijk loopbaangesprek op het gebied van accountancy, belastingadvies of salarisadministratie, neem dan contact met ons op.

Geplaatst op: 02-03-20

Deel dit bericht:

De eerste stap naar je nieuwe carriere